Ray of Sunshine

Dierenreading

Omdat onze dieren onze steun en toeverlaat zijn, willen we soms graag weten wat er in hun koppies omgaat. Met een reading maak ik contact en kan ik je verrassen met de informatie die dieren doorgeven. Net als bij mensen werk ik niet met vooraf gestelde vragen. Een dier vertelt wat belangrijk is en dat kan hele andere informatie zijn dan die jij zou willen horen.

Dierencommunicatie is iets waar nogal eens lacherig over gedaan wordt. Wat is dat nou ‘praten met dieren’? Het wordt gezien als vaag of zweverig. Aan de andere kant, als een dier van slag is weten veel mensen ook dat het komt omdat er bijvoorbeeld in het gezin dingen gebeurd zijn die als stressvol worden gezien. Dieren pikken feilloos stemmingen van mensen op en reageren daar ook op. Ben je boos, dan blijft je dier op afstand of juist niet: ze proberen je met hun liefde iets vrolijker te laten zijn. Zit je te lang achter de computer te werken terwijl je eigenlijk even zou moeten ontspannen, prompt zit de kat voor je beeldscherm of wringen ze zich op schoot zodat je eigenlijk niet meer lekker kan zitten.

Het probleem is vaak dat mensen niet vertellen wat er aan de hand is. Ga je verhuizen? Vertel je huisdier dat dit gaat gebeuren, niet op de dag zelf maar ruim van te voren, herhaal dit ook. Vertel dat er dozen in gepakt gaan worden, dat er een nieuwe omgeving komt, beschrijf hoe dat er uitziet. Als een dier weet wat er gebeurt, haalt dat veel spanning weg. Daardoor gaat de gewenning aan de nieuwe omgeving met beduidend minder stress dan als bijvoorbeeld een kat ineens in een reismandje geduwd wordt en er weer uitgelaten wordt in een vreemde omgeving.

Veel mensen praten al met hun dier, sommige mensen nemen hun dag door met hun huisdier of vertellen dat ze bijvoorbeeld even boodschappen gaan doen maar zo terug zijn. Ik denk dat veel mensen dat wel herkennen.

Dierencommunicatie is het vanuit het hart verbinding maken met een dier, vanuit liefde en respect. Ik ben er van overtuigd dat iedereen het kan en het onbewust ook al doet. Maar soms heb je van die vragen waar je niet uitkomt. Je maakt je bijvoorbeeld bezorgd om het gedrag van je dier en je hebt geen idee hoe je je dier kan helpen. Dan kan praten met dieren op een dieper niveau zonder oordeel en vanuit pure liefde een uitkomst zijn. Mijn ervaring is dat praten met je eigen dier soms moeilijk kan zijn. Je bent niet objectief, je emotie is erbij betrokken en dan mis je soms gewoon de boodschap. Dat is niet erg, dieren oordelen niet, daarvoor kan je de hulp inroepen van anderen die dat wel objectief kunnen doen. Mensen die je kunnen helpen te begrijpen wat je dier te vertellen heeft, mensen die geen oordeel op je dier hebben maar ook niet op jou. Ik ga er vanuit dat iedereen vanuit zijn liefde en met alle goede bedoelingen voor zijn dier zorgt, en soms heb je een steuntje nodig om je dier beter te begrijpen (en je dier jou).

Vermiste dieren kan ik helaas niet lokaliseren.

Ook kan ik geen antwoord geven op de vraag of een dier vanwege ziekte ingeslapen mag worden. Overleg altijd met je dierenarts, zij zijn deskundig en vertrouw op hun mening en op je eigen gevoel. Ik weet hoe moeilijk het is om op je gevoel te vertrouwen als het om je dier gaat. Je wilt niks liever dan je vriend(in) zolang mogelijk bij je te houden maar ook afscheid nemen hoort bij het leven. De beslissing tot het laten gaan van je dier neem je uit liefde en respect voor je dier. Houden van betekent ook loslaten als de tijd daar is. En wanneer de tijd daar is weet je als je op je intuïtie durft te vertrouwen.

Overlijden dier

Net als bij mensen is het omgaan met het verlies van je dier een rouwproces. Verdriet hebben om je overleden dier is iets wat veel mensen kennen. Helaas hebben we het er nooit zo over. Na een paar dagen moet je er wel overheen zijn terwijl rouwen om je dier maanden kan duren. Dat is ook gewoon helemaal prima. Als je dier 10 jaar van je leven, of langer, uitgemaakt heeft mag je best de tijd nemen om met het verlies om te gaan. Op rouwverwerking staat geen tijd!

Voor kinderen kan het overlijden van een dier het eerste contact met dood zijn. Ga daar dan ook op een eerlijke en open manier mee om. Leg, uiteraard in de taal die bij je kind past, uit wat er gaat gebeuren. Laat je kind niet ineens geconfronteerd worden met een dier wat er niet meer is. Vertel ook geen fantasieverhaal als ‘Poekie is weggelopen’ terwijl je weet dat het niet zo is. Dat geeft alleen maar onrust en onzekerheid en kinderen pikken echt op als er iets niet klopt. Vertel, als het mogelijk is, vooraf waarom een lief vriendje ingeslapen gaat worden. Er zijn dierenartsen die daar heel goed bij kunnen helpen. Als jij open bent, ook over je eigen gevoel, over de dood kan dat je kind ontzettend helpen om te begrijpen wat er gebeurt. Dat kan angst wegnemen. Verdrietig blijft het voor het hele gezin, maar met openheid kom je nader tot elkaar.

En niet onbelangrijk: ook voor de dieren zelf is het belangrijk dat de laatste fase in liefde en duidelijkheid gebeurt. Voor henzelf maar ook omdat ze willen dat hun dierbare mensen in liefde en mooie herinnering achter blijven